Til våren
Anna Bache-Wiig
En sår, men samtidig varm historie om alt som ikke ble.
Når krigen er over, blir ikke ting som før. Faren til Ingrid, som ville hun skulle få mer skolegang, kommer ikke hjem fra sjøen når krigen er slutt. Bestevenninnen, som var med en tysk soldat, har rømt småbyen for lenge siden.
Det er en historie om tap, en lengsel etter alt som ikke ble. Og inni der, fortellingen om husmødrenes hverdag på 50-tallet, og om de som ikke følte seg hjemme i husmorrollen, som ville noe mer.
Silje Ada Helgevold
Sandnes bibliotek
Om boken
Våren 1945 synes alle muligheter å stå åpne for Ingrid Abrahamsen. Hun har et godt lesehode, det har faren hennes alltid sagt, men som krigsseiler har han ennå ikke kommet hjem. Det har heller ikke Tove, Ingrids beste venninne, og hvorfor, er det ingen i den lille sørlandsbyen som vil snakke om. Det finnes de som drar, og så finnes de som blir. Ingrid er knapt fylt tjue, men gifter seg likevel, samme sommer. For det er jo det en ung kvinne skal: finne en god mann som kan forsørge henne. Men etter hvert får Ingrid vite mer om faren og Tove, det som hendte med dem. Kanskje skammen som fulgte i kjølvannet av valgene de tok, ikke er så stor likevel? Kanskje den tvert imot er veien til et annet og rikere liv? Til våren er en vakker, sår og bredt anlagt roman om den glemte generasjonen av kvinner. De som måtte passe barn og hjem. De som fikk støv på hjernen, og som barna til slutt gjorde opprør mot. Anna Bache-Wiig (f. 1975) er forfatter og skuespiller. Hun har også skrevet flere film- og tv-manus. Til våren er hennes fjerde roman.