1349
Ole Jørgen Benedictow
Spennende om svartedauden i Norge
Forfatter Ole Jørgen Benedictow sine beskrivelser av mennesker, handlingsforløp og samfunnsforhold under og etter den store pesten er levende og tett på. Boka gir et fascinerende innblikk i hvordan kildemateriale brukes til å tidfeste hendelser og underbygger forfatterens teori om når svartedauden egentlig kom til Norge.
Skrivestilen og språket er lett, og bakerst finnes det forklaringer på ord og uttrykk. Dette er rett og slett knallgod forskningsformidling!
Nina Olaussen
Sandnes bibliotek
Om boken
I en bred fremstilling følger Benedictow svartedaudens vei gjennom Europa frem til den ankommer Oslo og Bergen med skip og blir spredt videre gjennom landet. Han beretter om de desperate forsøkene på å verge seg mot sykdommen, om prestenes innsats for å redde de døendes sjeler og om hvordan tilværelsen ble endret for dem som var så heldige å berge livet. Svartedauden rammet alle samfunnslag, knuste statsfinansene og rev grunnen bort under den norske offentlige organisasjonen. Fra 1350 ble Norges politiske historie i hovedsak bestemt av nabolandene. Det skulle ta nær 450 år før utviklingen ga grunnlag for å gjenopprette en egen norsk stat.«1349» er en bok for alle historieinteresserte lesere. Den gir dyp innsikt både i dramaet som utspilte seg i løpet av noen måneder i svartedaudens skjebneår og om virkningene på de lange linjene i norgeshistorien. Ole Jørgen Benedictow (f. 1941) er norsk middelalderhistoriker. Han er professor emeritus i historie ved Universitetet i Oslo fra 1994, med pestepidemier som svartedauden i middelalderen som spesialemne.