Til leseforslag
Omslag: "Nervøse tilstander" av Tsitsi Dangarembga

Voksne

Nervøse tilstander

Dangarembga, Tsitsi2023

Oppvekst RomanerKulturmøte Kvinner Utdanning Zimbabwe
Bestill

Anbefaling

En fengslende oppvekstroman fra det sørlige Afrika

Jeg ble revet med fra første side i fortellingen om 13 år gamle Tambu’s kamp for frihet og skolegang i Rhodesia (nå Zimbabwe). Å være en svart fattig tenåringsjente i et patriarkalsk og kolonisert samfunn er ikke lett for den selvbevisste Tambu, og gjennom hennes øyne ser vi urettferdigheter, men og håp om en bedre fremtid.

Den Zimbabwiske forfatteren som selv har delvis utdannelse fra England klarer på en glimrende måte å sette spørsmålstegn med landets egen kultur, men også hva de vil si å være kolonisert. Bok 2 og 3 i trilogien skal også oversettes til norsk og jeg gleder meg allerede til fortsettelsen. Anbefales!

Om boken

Det er 1968. Ennå har ikke frigjøringskrigenbegynt - ennå er det lenge til Zimbabwe skal vinne sin uavhengighet. Tretten år gamle Tambudzai Sigauke begynner på utdannelsen hun har slåss sånn for. Storfamiliens økonomiske forventninger hviler på skuldrene hennes. Men inni henne brenner lengselen etter uavhengighet. Og hvilken pris må Tambu selv betale for reisen hun legger ut på? Da Nervøse tilstander først utkom i 1988, var den første roman på engelsk skrevet av en zimbabwisk kvinne. I dag har Tsitsi Dangarembgas debutroman status som en moderne klassiker og et hovedverk i nyere afrikanske litteratur. Nervøse tilstander er et unikt og fengslende portrett av svart liv i Zimbabwe på terskelen til uavhengighetskrigene. Men framfor alt er det en enestående oppveksthistorie - en utforsking av rase, klasse, kjønn, familie, kunnskap og vennskap i den sene kolonialismens tid.

Kontakt

Sandnes kommune
Ansvarlig redaktør: Trude Svanes
Besøk oss på facebookBesøk oss på instagram
Bygget med Libry Content