Vi feirer Morsdag på søndag og i denne anledningen presenterer biblioteket syv kjekke sanger der “mor” er nøkkelordet.

 

Danzig – Mother

Den aller første sangen jeg klarer å komme på som på en eller anne måte henviser til mødre og moderskap. Den muskuløse Glenn Danzig, hardrockens Elvis Presley, tar opp kampen mot sin trang til å forføre unge kvinner. Som et hjelpemiddel i terapien lager han denne sangteksten:

Mother, tell your children not to walk my way […]

Det går ganske bra tils han plutselig legger til:

Father, gonna take your daughter out tonight […]

 

 

Bathory – Mother Earth, Father Thunder

I begynnelsen av 00-tallet komponerte svenske Thomas Forsberg den fineste sangen innen norrøn-inspirert metal som tematiserer det å være naturens barn. En monumental sang for alle som liker vikinger, fotturer og uteliv generelt.

 

 

Rammstein – Mutter

Favorittord på tysk? Schmetterling, Bock, Heinzelmännchen og – natürligvis – Mutter. Den snille og høflige Till Lindemann og hans kollegaer spiller altså “Mutter” zum Muttertag.

 

 

Ulver – Mother of Mercy

I samarbeid med Tromsø Kammerorkester har Ulver skapt denne utrolig vakre sangen. En intim og varm andaktstund fra et band som for nesten eksakt 20 år siden slapp et av sortmetallens absolutt beste, men også mest undervurderte albumer.

 

 

Sisters of Mercy – Mother Russia

Engelske Sisters of Mercy er den gotiske rockens hjørnestein. Blant flere hitsanger har de én der fokus settes på verdens største land. Mon tro om dette spilles i Kremls korridorer på Morsdagen?

 

 

Satyricon – Mother North

Selvfølgelig liker vi black metal og selvfølgelig må vi ha “Mother North” her – sjangerens ultimate hymne. Innspilt for fler enn 20 år siden – ja, men den er fortsatt frisk, vill og herlig å høre på. Takket være denne komposisjonen er Sigurd Wongraven tilgitt alle sine synder mot den sorte kunsten (bl.a. det at han spilte inn en sang sammen med Sivert Høyem, at han laget et helt album sammen med Operakoret og ikke minst det at han begikk en så pass usvartmetallisk ting som å dyrke vindruer i solfylte Italia).

 

 

Ozzy Osbourne – Mama, I’m Coming Home

God bless you, Ozzy Osbourne! Ingen musikkliste med fokus på mødre uten denne mannen. “Mama, I’m coming home” kan smelte alle morshjerter lett som bare det.

 

 

Av Sebastian Jazdzewski

Translate »
Click to listen highlighted text!