Emma er en av de populære jentene på skolen. Hun er pen, flink på skolen, selvsikker og hun har mange venner. Hun er alltid bevisst på hvordan hun ser ut, og hvordan andre ser på henne. Hun er selvopptatt og kan være ganske frekk i kommentarene sine.  Emma vil helst ha oppmerksomhet fra alle guttene i vennekretsen, gjerne også de som har kjæreste fra før. Hun blir lett misunnelig på venninnene sine, og er i det hele tatt en stor egoist. Da en av venninnene forteller at hun har blitt voldtatt, er Emmas råd at hun bare må prøve å late som det aldri har skjedd. Det er det enkleste.

Men så blir livet til Emma snudd fullstendig på hodet. På en fest med en stor vennegjeng, drikker hun altfor mye og tar stoff, og går frivillig til sengs med en gutt. Så, i bevisstløs tilstand, blir hun voldtatt av flere andre gutter som er på festen. Guttene tar bilder av henne som blir lagt ut på nettet, og snart har alle på skolen, venner og broren hennes sett bildene. Verden faller i grus for Emma. Det er til slutt broren som får henne til å anmelde forholdet, og fra da av blir alt enda verre. Det er hets og grusomme kommentarer i sosiale medier, hele familien blir rammet. Alle guttene nekter for å ha voldtatt henne, familiene deres er rasende, og mange andre vender seg mot Emma og familien. Venninnene prøver å støtte henne litt, men hun isolerer seg fullstendig hjemme, full av skam og vonde tanker. Hun husker selv lite fra overgrepet, men bildene som ble tatt, kverner i hodet hennes hele tiden. Moren og faren er til liten hjelp, men broren gjør så godt han kan for henne. For meg føles det utrolig at Emma får så lite støtte. Men handlingen er lagt til Irland, et samfunn som nok er mer konservativt enn det norske, og der kirken har større makt.

Boken er skrevet over to tidsspenn,» I fjor» og « I år», så vi følger Emma ca. ett år etter overgrepet.

Dette var en veldig sterk bok, til tider vond å lese. Forfatteren skildrer hendelsene overbevisende, og som leser ble jeg opprørt og fortvilet på Emmas vegne. Den gir ingen svar, men setter i gang mye tankevirksomhet hos leseren.

Louise O’Neill er en prisbelønt irsk forfatter. Hun er svært opptatt av feminisme og jenters rolle i dagens samfunn.

 

Kari

Translate »
Click to listen highlighted text!