bilde: alle plater

Kan det være en bedre anledning å sette fokus på kjærlighet enn Valentinsdagen? Hvis man planlegger å tilbringe denne dagen hjemme, kan det være bra å velge passende musikk for å skape enda mer romantikk i tillegg til roser, hjerteformete søtsaker og koselige bamser som sier ”I love you”. Og her hjelper selvfølgelig Sandnes bibliotek til. Litt lengre ned får du en oversikt over et par låter som du trygt kan bruke på en dag som denne (klikk på titlene for å høre på dem; flere av disse låtene finner du dessuten hos oss).

 

 

bilde: the boatman's call

 

Nick Cave & The Bad Seeds – “(Are You) The One That I’ve Been Waiting For?”

Går det å forestille seg en vellykket romantisk aften med musikk i bakgrunnen uten at denne sangen er med på spillelisten? Et retorisk spørsmål. Nick Cave er alltid obligatorisk i slike sammenhenger. Jo, en liten fare er at din kjære plutselig konsentrerer seg mer om den dype, mørke, australske stemmen enn den utsøkte middagen du har laget.

 

 

bilde: closing time

Tom Waits – “Martha”

Dette er Tom Waits på sitt beste – ensom, ved piano, gjerne med et glass til, og syngende en sang til en kjær person. “Martha” er en enkel, men likevel  en følelsesfylt komposisjon. På tross av at Waits stemme ikke er like mild som Caves’ – den er råere, litt som sandpapir – er det vanskelig ikke å like den. Ennå vanskeligere er det å glemme den.

 

 

 

bilde: old ideas

Leonard Cohen – “Going Home”

Den gode Leonard Cohen kunne ha sunget om å dra på et verksted for å skifte motorolje, om å støvsuge eller om å varme opp svenske kjøttboller i en mikrobølgeovn og likevel hadde det hørtes ut som en musikalsk erklæring av de dypeste følelsene. Slik er det med “Going Home” som egentlig ikke er noen kjærlighetssang, selv om det i et av versene står “He wants to write a love song”. Eller er den det? Uansett tolkning så må minst én av Cohens sanger være med på en sånn liste, akkurat som med Cave eller Waits.

 

 

Type O Negative – “Die With Me”

Selv om det kan være vanskelig å finne en mer banal tittel for en sang så er Type O Negatives komposisjon alt annet enn en sekvens av forslitte lyder. Peter Steele gjør – som vanlig – inntrykk med sin dype og noe beroligende stemme som samtidig står i kontrast til tangentenes luftige bakgrunn. Det er merkelig at de til tider tunge gitarene og rytmeseksjonen ikke forstyrrer følelsen av at det faktisk er en kjærlighetssang man hører på. Nei, her kommer alt naturlig, likeså i sangteksten, selv om den – bortsett fra følelseserklæringer – også inneholder kanskje ikke like så fullt romantiske hilsener til det britiske postvesenet og et kjent nederlandsk flyselskap.

 

 

Frank Ocean – “Thinkin Bout You”

En av de mest fremgangsrike musikerne innen r’n’b-sjangeren i 2012 var den amerikanske Frank Ocean. Blant mange hitsanger som albumet “Channel Orange” tilbyr, er det den varme og lengselsfulle “Thinkin Bout You” som utmerker seg. Ikke bare på grunn av Oceans myke stemme som lett går over til falsett, men også i og med den varme beaten og de romslige synth-lydene. Så sett den på og vær ikke redd for tornadoen som plutselig drar gjennom rommet ditt.

 

 

bilde: Olav Larsen

Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars – “Oh My Love”

Har du lyst på en rørende country-sang så er “Oh My Love” fra Olav Larsen og hans kollegaer et godt valg. Det er flere instrumenter som man kan høre her (komposisjonen spilles i lavt tempo, stemningen bygges opp ekstra fint takket være trekkspill og fele), men det er det sungne ordet som er viktigst: Som ofte, treffer Larsen rett i hjertet med sine enkle, upretentiøse tekster.

 

 

bilde: Mellon Collie

Smashing Pumpkins – “By Starlight”

En av de herligste kjærlighetsballader jeg vet om. Både lyd- og tekstmessig. Passer utmerket som en soundtrack til for eksempel Gaimans “Stjernestøv”, særlig med tanke på det drømmende, myke lydbildet. Den litt søvnige atmosfæren blir i tillegg noe friskere i refrenget da bassgitarens varme går hånd i hånd med litt, etter hvert, skarpere lyder. Ja, enkelte ganger er det bare å høre på den om og om igjen. Og forresten – hvem av oss hadde ikke minst en gang i livet lyst til å kysses under en klar, stjernebestrødd himmel?

 

 

Sivert Høyem – “Where Is My Moon?”

Om vi enda befinner oss høyt oppe i himmelen, kan vi ta en tur til månen. Eller ja… hvis vi klarer å finne den, noe som Sivert Høyem sliter med i sin sang. Men han sliter fint med akustiske gitaren sin og den litt hese røsten og skaper stemning som påminner om det nettopp nevnte Smashing Pumpkins.

 

 

Rökkuró – “Sólin Mun Skína”

Beskjedent, lavmælt men likevel uttrykksfullt, nesten stille men høyt og bestemt – akkurat slik, på en typisk islandsk måte sprer Rökkuró sitt budskap om sol- og kjærlighetsfylte dager. Hvorvidt det er på Island disse glade dagene skal tilbringes er derimot litt mindre klart.

 

 

bilde: Nattåpent

Ingvild Koksvik – “Ildfluene”

Vokalisten Ingvild Koksvik og pianisten Lars Jakob Rudjord skal best oppleves under konsert, men det kan være like fengslende å sette på platen deres, “Nattåpent”. Det er fra dette albumet sangen “Ildfluene” kommer. Med teksten skrevet en gang i tiden av Rolf Jacobsen og med de vemodige piano- og strengelydene klarer musikerne å berøre hver lytters hjerte og sjel. Det kan ikke være annerledes når Ingvild Koksvik synger – med sin engleaktige stemme – at “den som har elsket lenge, har ikke levd forgjeves”.

 

 

bilde: i blame coco

I Blame Coco – “It Is About To Get Worse”

Denne kan virke litt for overdreven, litt for dramatisk, en type sang som tenåringer liker å høre på og som ofte brukes i kjærlighetskomedier. Men det må være lov med litt klissete melodier på Valentinsdagen. Og Eliot Sumner, som for øvrig er datter til Sting, er tross alt en talentfull musiker. Så ha denne i bakgrunnen, se hjertevennen din dypt i øynene og nyt denne herlige stunden.

 

 

Depeche Mode – “Question Of Lust”

Sikkert en av de mest kjente låtene her. Dens nesten overveldende tangenter kan være litt for mye for noen som ikke tåler kitsch i store mengder. På den andre siden – kan ekte kjærlighet finnes uten sukker, søte ord og drømmende blikk? Depeche Mode byr på alt dette i tillegg til at de faktisk er romantiske uten å være pretensiøse.

bilde: singles dm

 

 

Lykke Li & David Lynch – “I’m Waiting Here”

Kjærlighet er tålmodig. Den svenske sangerinnen, Lykke Li, venter og synger der borte, mens David Lynch spiller. Med tanke på sitt organiske, minimalistiske preg, kunne sangen like godt befinne seg på Lykke Lis seneste plate, “Wounded Rhymes”. Stemningen er avslappet, rolig, men på tross av det langsomme tempoet, de romslige, beroligende tangentlydene, føler man litt spenning i luften. Og sånt passer vel godt til Valentinsdagen?

 

 

bilde: wounded rhymes

Lykke Li – “I Know Places”

Da kan vi avslutte med denne fabelaktige, asketiske balladen. Lydbildet likner igjen litt på det som The Smashing Pumpkins tilbyr dog med et organisk romklang som er så typisk for Lykke Li. Her er det lett å drømme seg vekk og havne på fjerne steder. Bare ikke glem valentinen din!

 

 

Skrevet og fotografert av Sebastian Jazdzewski

 

Ps. Hvis du har lyst på litteratur med kjærlighet i fokus, kan du gjerne sjekke dette innlegget (skrevet blant annet av Aud Jorunn Hakestad og Kari Nilssen Hølland).

 

Translate »
Click to listen highlighted text!