Når man hører ordet krim er nok ikke japanske tegneserier det første en tenker på. Mange forbinder nok ordet med Nesbø og blodige bokomslag, Poirot eller mordoppsøkende gamle damer. Østens tegneserier forholder seg ikke fremmed til sjangeren og en serie som kanskje utmerker seg i krimsjangeren er Death Note. Men pass på, denne er ikke for sarte sjeler.

Se for deg at det er en helt vanlig dag, en ordinær dag i et vanlig liv. Men rundt deg er det ikke som normalt. Lik dukker opp uten tegn til å ha blitt drept av noen. Politiet finner ingen ledetråder til hvorfor disse menneskene dør, og hvorfor det tilsynelatende er dem selv som har utført sitt eget mord. Dette er hvordan vår daglige verden ville sett ut, dersom handlingen i Death Note hadde utspilt seg i vår verden.

Death Note handler om den lovende studenten Light Yagami som har utmerket seg som skolens fremste med toppkarakterer – men han kjeder livet av seg. Monotone dager uten særlig endring tar sakte men sikkert knekken på ham. Inntil han finner en sort notatbok ute i skolegården. En tilsynelatende harmløs bok med merkelige instruksjoner på innsiden om hvordan ved å skrive et navn i den vil vedkommende dø. Ingen blod, ingen skitne hender. Light mener først at det må være en rampestrek noen gutter har funnet på, men han kan allikevel ikke forlate tanken på å prøve den. Ville ikke alle vært nysgjerrig på om den fungerte? Death note tar for seg ikke bare lysten etter å myrde – men også en helomvending i en ung manns sinn, fra student til massemorder. Vi blir også introdusert til Lights far som arbeider som etterforsker og prøver å løse saken uten å vite at hans sønn utfører mordene under samme tak. Forfatterne av Death Note, Tsugumi Ohba og Takeshi Obata kombinerer en fortellerteknikk basert på intens dialog, spennende illustrasjoner i virkelighetsnær tegnestil og ikke minst styrken i å bruke uvissheten i det hele for å skreddersy en historie som vil få hjernens trinser til å knirke.

Dersom du er ute etter en krimserie som vil ta pusten fra deg denne sommeren er Death Note en absolutt kandidat. Hvem vinner til slutt – Light, eller den mystiske privatetterforskeren L?»

Skrevet av Anna Isabel Moody

Translate »
Click to listen highlighted text!