Dårlig råd?

Er det vanskelig å få endene til å møtes? Eller ønsker du helt enkelt å spare penger? I disse bøkene er det tips og hjelp til sparing og god økonomi. Nederst finner du bøker rettet mot en spesifikk gruppe, som studenter, pensjonister og barn/ungdom.

 

Rikere enn du tror : 7 uker til økonomisk overskudd av Kjersti Grønseth

forsidebilde

I denne boken forteller siviløkonom Kjersti Grønseth hvordan man kan gå frem for å få en ryddig og oversiktlig privatøkonomi i løpet av en periode på syv uker. Boken byr på lettfattelige forklaringer og oppgaver man kan gjøre for å få orden på pengene, og hvordan man etablere gode vaner som varer over tid. Grønseth leder podkasten Forbrukerpodden og formidler økonomiråd under profilen @forbrukerfrue. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

 

Slik blir du rik : håndbok i økonomisk frihet av Anne Linn og Andreas Kumano-Ensby

image-product

I 2019 begynte ekteparet Kumano-Ensby, et vanlig norsk ektepar med barn, jobb og gjeld, å leke med tanken på hvordan diverse grep kunne skape en romsligere økonomi, mindre jobbing og mere tid til det man har lyst til å gjøre. I denne boken forklarer de hvordan man kan vende økonomiske hverdagsvaner for å oppnå et større overskudd av penger og tid. Ifølge forfatterne handler det ikke om å spare mest mulig, men heller å investere de pengene man klarer å legge til side. En større bevissthet rundt pengebruk kan gi gevinster utover det rent økonomiske, så forfatterne snakker også om hvordan man kan leve mer bærekraftig gjennom redusert forbruk. Boken henvender seg til dem som strever med å bli kvitt forbruksgjeld, boligsparere, bedriftsgründere og de som vil slippe å bruke for mye av livet på jobb. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

 

Spareglede : oppskriften på lave økonomiske skuldre og en familie med overskudd av Anne Berit Grostad

forsidebilde

I denne boken viser Anne Berit Grostad veien til sparing. Grostad går igjennom de tre klassikerne kontosparing, aksjesparing og investering, men peker også på andre sparemåter som kanskje ikke virker like selvfølgelige. Gjennom eksempler fra sin egen hverdag forteller Grostad om hvordan man kan finne balanse mellom sparing og forbruk. Her er også råd for hvordan man gir barna en innføring i fornuftig pengebruk. Ifølge forfatteren er økonomiske valg basert på innsikt og mindre frykt, samt et moderat forbruk, veien til bedre livskvalitet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

 

Pengeplanen : syv steg til en god familieøkonomi av Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge

forsidebilde

Lene Drange fra TV-programmet Luksusfellen, har samlet gode råd til en velfungerende familieøkonomi mellom to permer. Her kan leseren få kunnskap om hvordan det går an å spare inn tusenlapper, kommunisere med banken om rimeligere avtaler, velge fornuftige forsikringer og finne overkommelige løsninger når inntekten uteblir. Drange bruker sin innsikt som økonom, og kombinerer dette med egen erfaring fra familielivet når hun veileder leseren bort fra vegring og over i en mer aktiv tilnærming til engen økonomi. Lene Drange har tidligere utgitt Snaponomi. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

 

Penga og livet : ta grep om egen økonomi av Anita Hoemsnes og Jorun Sofie F. Aartun

forsidebilde

Økonomiveiledning mellom to permer. Mange velger å holde personlig finans på en armlengdes avstand. I Penga og livet viser forfatterne at et bevisst forhold til egen økonomi både kan være nyttig og interessant, enten man er student eller pensjonist. Boken tar leseren gjennom sparing, lån, boligkjøp, forsikring, arv og pensjon, samt tips for aksjekjøp og fondssparing. I tillegg til dette får man også en innføring i kvinners økonomiske historie og hva en økonomisamtale med partneren bør inneholde. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

 

Hvordan bli rik på et år : få orden på økonomien din, ro i sjela og råd til livet du drømmer om av Marie Olaussen

forsidebilde

Hvordan bli rik på et år er en morsom, inspirerende, overraskende og veldig nyttig bok om privatøkonomi. Da Marie Olaussen rotet til sin egen økonomi, ga hun seg selv et år på å rydde opp. I boka viser hun hvordan du kan endre vanene dine, slik at du frigjør penger til akkurat det du selv har lyst til å prioritere. Du kan senke forbruket samtidig som du drikker kaffe på farten, investerer til de store drømmene og drar på ferien familien aldri glemmer. Marie forklarer de økonomiske verktøyene helt uten fremmedord og på en måte som gjør at du får lyst til å legge om stilen, bruke mindre og spare mer til det som gleder akkurat deg. Marie Olaussen bor med familien i Holmestrand, er journalist og jobber til daglig som samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad. Hver dag får hun meldinger fra kvinner og menn som følger hennes instagramkonto Hvordan bli rik, og som synes økonomi og sparing er vanskelig, men som sier de er inspirert av hennes enkle og morsomme sparetips. (Forlagsomtale)

 

Pengesnakk : slik sparer du deg lykkelig av Lise Vermelid Kristoffersen

forsidebilde

Mange av oss tror privatøkonomi er vanskelig, og bekymrer oss for penger. Lise Vermelid Kristoffersen viser deg hvordan økonomien din er styrt av følelser, og hvordan du kan snu dette til din fordel. Hva setter du mest pris på? Reiser? Et koselig hjem? Å gå ut med vennegjengen? Du kan bruke penger på det du verdsetter høyt, hvis du slutter å bruke penger på alt som ikke er viktig for deg. Her er motivasjonen du trenger for å endre vanene dine. Lise Vermelid Kristoffersen er kjent fra den populære podcasten, instagramkontoen og bloggen Pengesnakk. I denne boka viser hun deg hvordan du kan bli lykkeligere ved å tenke litt annerledes på penger.

 

Penger som varer lenger : et rikere liv! av Henriette W. Quanvik og Beate Willumsen

forsidebilde

Henriette W. Quanvik er økonom, gründer og hobbyinvestor. Hun vet hva det vil si å tjene godt, kjøpe seg fri, sløse – og sette en stopper for det. Beate Willumsen er kunster og fotograf. Hun vet alt om å klare seg med lite. I denne boken ønsker de å vise hvordan man kan får pengene til å strekke til ved å bli bevisst på egne vaner, holdninger og daglige rutiner. Men humor og alvor forteller de tankevekkende historier og gir eksempler på hvordan man kan spare titusenvis av kroner i året. Videre viser de hvordan man med enkle metoder kan får mer ut av sparepengene. Omtalen er utviklet av Biblioteksentralen.

 

Rik : personlig økonomi for et godt liv av Elisabeth S. Lingjærde

forsidebilde

Hva koster det å eie en bil? Hva koster det å bo? Hvordan kan du øke lønnen din? Hvorfor blir noen lettere rike enn andre? I denne boken finner du svarene. Boken gir en solid innføring i grunnleggende personlig økonomistyring, på en lettfattelig måte. Den er spekket med sparetips, triks og leveregler som kan gjøre deg rikere. Boken egner seg godt for ungdom, de i etableringsfasen, og alle som ønsker å bedre sin økonomi. Elizabeth S. Lingjærde er utdannet siviløkonom fra BI, og har erfaring fra en rekke ulike bransjer. I dag er hun selvstendig næringsdrivende som frilansjournalist og forfatter. (Forlagsomtale)

 

Snaponomi : bli supergod på egen økonomi av Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge

forsidebilde

Snaponomi henvender seg til alle som trenger råd og veiledning om personlig økonomi. Her kan tenåringer med sin første lønnsslipp få en innføring i skattetrekk, og unge voksne i etablererfasen kan hente oversiktlige tips om hvordan man kan skape en balanse mellom inntekt og forbruk. Forfatteren har bakgrunn fra inkassoselskapet Kredinor, og hun legger i boken vekt på hvordan man bør forholde seg hvis regningene hoper seg opp. Lene Drange er kjent som programleder for Luksusfellen på TV3, og hun står bak snapkontoen Snaponomi. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

 

Fattig student på egne bein : håndbok for studenter og andre nybegynnere i voksenlivet av Karen Elene Thorsen

forsidebilde

Veileder til en studietilværelse med lave skuldre. Steget ut i en hverdag som nybakt student kan for mange være stort. Ikke bare flytter man fra vante omgivelser, men man flytter inn i et ukjent liv hvor alt er opp til en selv. Så enten man skal dele husvære med flere i et kollektiv eller man flytter på hybel, vil behovet for kunnskap om blant annet økonomi, arbeidsvaner, matlaging og etablering av et nettverk være til stede. Karen Elene Thorsen aka «Fattig student» har selv erfart det å være fersk student. Med bakgrunn i egne og andres nybegynnerfeil, gir hun en rekke råd og tips for å styre unna de dypeste fallgruvene. I denne boken kan man finne svar på alt fra økonomispørsmål, hva slags forsikringer som er lure å ha, sunne og økonomiske matvaner til god studieteknikk og gjenbruk og vedlikehold. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

 

Personlig økonomi for pensjonister : få bedre råd og et godt liv som pensjonist av Tor Busch

forsidebilde

Det er lettere å nyte pensjonisttilværelsen dersom man har en velordnet økonomi. Siviløkonom og professor Tor Busch gikk nylig selv inn i pensjonistens rekker, og erfarte at det selv for en økonom var mye å sette seg inn i. I denne boken gir han konkrete og uavhengige råd om styring av egen økonomi, finansiering av pensjonisttilværelsen gjennom opptak av lån, plassering av sparepenger, skatt på pensjonistinntekter, alderspensjon og tjenestepensjon, arv og gaver m. m. (Forlagsomtale)

 

Lærepenger : bli supergod med penger! av Stian Barsnes-Simonsen

forsidebilde

Her forklares det for barn hva penger egentlig er, om det å ha mye penger er det samme som å ha god økonomi, om barn kan tjene penger og hvem som eier barnets penger. Du får vite når du kan få eget bankkort, og får tips om hvordan forhandle deg til høyere ukelønn. Boken er laget for å gi kunnskap og forståelse for penger og økonomi slik at dette vanskelige temaet blir gøy, engasjerende og forståelig. Sakprosa for mellom-/ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

 

Teenage boss : bli sjef over pengene dine av Lars Karelius Noer

forsidebilde

Dette er en bok som skal hjelpe ungdommer med å realisere drømmene sine, i hvert fall de som koster penger. Boka er basert på NRKs populære tv-serie med samme navn, hvor ungdom får ansvar for familiens økonomi i en måned. Her får man det man trenger av inspirasjon og kunnskap for å bli bedre til å styre egne penger. Det handler om å bli bevisst hva som gir uttelling, daglig sløyfe en liten utgift, følge med på mobiltilbud, lære seg nettbank, og kanskje få en liten ekstrajobb. I tillegg til enkle tips får man relevant basiskunnskap om budsjett, regnskap, forbruk, lån og sparing. Ved å kunne litt om økonomi får tenåringer mulighet til å ta ansvar og bli flinkere med penger, før de skal ut og klare seg på egen hånd. Faktabok for ungdomstrinnet. (Forlagsomtale)

 

 

Åpningstider hovedbiblioteket

Biblioteket er betjent:
Mandag – torsdag: 10:00 – 19:00
Fredag: 10:00 – 16:00
Lørdag: 10:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 09:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Forsand

Biblioteket er betjent:
Tirsdag: 09:00 – 14:00
Torsdag: 09:00 – 14:00

Selvbetjent:
Mandag-fredag: 08:00 – 22:00
Lørdag-søndag: 09:00 – 17:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Høle

Biblioteket er betjent:
Mandag 17:00-19:00
Onsdag 11:00-14:00
Torsdag 17:00-19:00

Selvbetjent:
Mandag-tirsdag: 13:00-22:00
Onsdag: 10:00-22:00
Torsdag-fredag: 13:00-22:00
Lørdag-søndag 10:00-16:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Åpningstider Riska

Biblioteket er betjent:
Tirsdag 10 – 19
Onsdag 10 – 14
Torsdag 10 – 19
Fredag 10 – 14

Selvbetjent:
Mandag-søndag: 07:00 – 22:00

For adgang til selvbetjent bibliotek må du først signere kontrakt.

Særskilte åpningstider 2022

Endringer fra vanlige åpningstider

Hovedbiblioteket
 • 11. april – 12.april – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
 • 13. april – 18. april – Kun selvbetjent
 • 17. mai – Kun selvbetjent
 • 25. mai – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
 • 26. mai – Kun selvbetjent
 • 4. juni – Kun selvbetjent
 • 6. juni – Kun selvbetjent
 • 11. juli – 7. august – Sommeråpningstider. Hovedbiblioteket betjent mandag 12-19, tirsdag-fredag 10-16, lørdag 10-14
 • 26. oktober – Hovedbiblioteket betjent, 12-19
 • 9. desember – Hovedbiblioteket betjent, 12:30-16:00
 • 23. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
 • 24. – 26. desember – Kun selvbetjent
 • 27. – 30. desember – Hovedbiblioteket betjent, 10-16
 • 31. desember – Kun selvbetjent
Forsand
 • 11. april – 18. april – Kun selvbetjent
 • 17. mai – Kun selvbetjent
 • 27. juni – 21. august – Sommeråpningstider. Betjent 29.6 10:00-12:00; 6.7 10:00-12:00; 20.7 10:00-12:00; 26.7 09:00-14:00; 2.8 09:00-14:00; 9.8 09:00-14:00; 16.8 09:00-14:00. Selvbetjent etter vanlige tider.
 • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
Høle
 • 11. april – 18. april – Kun selvbetjent
 • 26. mai – Kun selvbetjent
 • 27. juni – 24. juli – Sommeråpningstider. Betjent 29.6 13:00-15:00; 6.7 13:00-15:00; 20.7 13:00-15:00. Selvbetjent etter vanlige tider.
 • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent
Riska
 • 28. februar – 4. mars – Stengt
 • 12. april – Betjent, 10-16
 • 13. april – 18. april – Stengt
 • 17. mai – Stengt
 • 26. mai – Stengt
 • 27. mai – Stengt
 • 28. juni – 16. august – Sommeråpningstider. Riska bibliotek åpent tirsdag og torsdag, 10-16, onsdag og fredag, 10-14
 • 10. – 14. oktober. Høstferieavvikling. Riska bibliotek er betjent tirsdag og torsdag, 10-16, onsdag og fredag, 10-14. Selvbetjent etter vanlige tider.
 • 23. – 31. desember – Kun selvbetjent