I forbindelse med en tur til Zagreb, hadde jeg lyst til å lese en bok av en kroatisk forfatter. Valget falt på Ante Tomic som er svært populær i hjemlandet. Og det ble en positiv overraskelse. Dette var en skikkelig røverroman med masse humor og action.

Vi befinner oss i en liten kroatisk bygd oppunder fjellene i Hoggormdalen. Bygda er helt fraflyttet, folk vil heller bo i bedagelige Split med strender, restauranter og folkeliv. Men en mann, Jozo, holder stand. Konen døde nylig, men de fire sønnene hans bor med ham fremdeles. Jozo Hoggorm er en usedvanlig hissig og dyster type. Han liker ikke folk, og spesielt ikke strømavlesere og andre offentlig ansatte. Han og sønnene deler på å holde vakt i tilfelle noen uønskede skulle nærme seg bygda. Og da to tjenestemenn for første gang på mange år kommer for å kreve inn en saftig strømregning, blir de likegodt tatt til fange.

Så en dag innser eldstesønnen Kreso at han trenger en kone. Han husker en jente han tilbrakte en natt med for femten år siden, og håper hun fremdeles venter på ham. Det blir en vanskelig affære, da det viser seg at hun skal gifte seg med politisjef Kapulica. Men han klarer å røve henne med seg fra alteret, og har snart en illsint politisjef med følge etter seg. Og da brødrene til Kreso drar for å hjelpe ham, treffer de to våpenglade damer på sin veg. Det er klart for skikkelig liv og røre.

Denne boka fikk meg til å humre og le, og lese høyt for mannen min innimellom. Her er det kraftuttrykk som vil imponere selv en nordlending, det er satire og samfunnskritikk. Maktmisbruk, korrupsjon og machoholdninger er temaer som blir tatt opp på utrolig underholdende og humoristisk vis. Dette var rett og slett en storartet leseropplevelse.

Kari Nilssen Hølland

Translate »
Click to listen highlighted text!