Det lukter kropp og kjønn av boken ”Til min søster” av danske Dy Plambeck. Forfatteren vant med denne romanen Politikkens litteraturpris 2019. Plambeck debuterte i 2005 med en diktsamling og slo igjennom for alvor i 2011 med romanen Gudfar.

Romanen handler om søstrene Aya og Andrea. I første del har Aya nettopp født Nola og Andrea møter Mark. Aya er historiker og faren til Nola har forlatt henne, Andrea er frisør og har ingen barn og livet med Mark blir en voldelig tid. Gjennom hele boken er det tilbakeblikk på søstrenes oppvekst i Kalundborg (en mindre by på Vestsjælland), deres ungdomsopplevelser og utforskning av sex, alkohol og livet for øvrig. Aya holder på med et forskningsprosjekt om Anna, en kvinne som var ulykkelig forelsket i forfatteren J.P. Jacobsen (1847-1885), og denne kvinnes skjebne blander seg med søstrenes.

Første del av boken handler om fødsel og barsel og er den sterkeste delen av roman synes jeg. I disse glansede dager er dette sterk lesning om de harde fakta rundt dette tema. Sex er det mye av, kanskje litt vel mye, men det føles ikke spekulativt på noen måte. Menn som svikter eller oppfører seg voldelig er også et tema som går igjen. En god roman, men absolutt ikke for de sartere blant oss.

Translate »
Click to listen highlighted text!