Forfatteren Oyinkan Braithwaite ble født i 1988 i Lagos, Nigeria. Hun vokste opp både i London og Lagos. Hun har studert jus og kreativ skriving i England, og jobbet i forlag. Hun bor nå i Nigeria.
Fortelleren, jeg-personen er Korede. Hun tilhører den øvre middelklassen i Nigerias hovedstad Lagos, bor i en villa med sin mor og yngre søster Ayoola, og jobber som oversykepleier på et sykehus. Faren, en korrupt og voldelig forretningsmann, har vært død i noen år.
Korede er høy og kantete, og ble mobbet på ungdomsskolen. Det slipper Ayoola – hun er liten og formfull, og vasser i beilere.
Boka begynner med at Ayoola ringer Korede, hun har drept kjæresten sin. Det er tredje gang det skjer, og har man drept tre eller flere blir man klassifisert som seriemorder. Korede drar til åstedet for å vaske bort blod.
Hvem blir Ayoolas neste mål (blir det den kjekke legen, som Korede er forelsket i, men som faller for Ayoola), og klarer Korede å forhindre et nytt drap? Hva er årsaken til at den flotte og meget beundrede Ayoola gang på gang dreper sine beilere?
Jeg er på ingen måte en “krimkjenner”, men dette er i beste fall en meget utradisjonell krim. Ja, drap blir begått. Ja, man vil vite hvorfor. Ja, man lurer på hvem som blir den neste og om morderen blir tatt.
Men det er, mener jeg, først og fremst en bok om forholdet mellom to søstre, hvor lojalitet og et gjensidig avhengighetsforhold står sterkt. Dessverre har den også en del til felles med en klassisk såpeopera.
Heller ikke formen ligner på en krim. Det er korte setninger, korte kapitler, humor, tempo og rytme. Jeg leste den på norsk, og var til dels fornøyd med oversettelsen. Men noe manglet.
Den har begeistret anmeldere verden rundt, og var nominert til Booker-prisen i 2019. Så jeg vil nok anbefale å lese den på engelsk.
Translate »
Click to listen highlighted text!