I slottet lyser det i alle vinduer og musikken spiller. Utenfor har 180 jøder nettopp gravd sin egen grav, nå står de nakne og frosne på kanten. Tyske offiserer avbryter festen, kommer ut og skyter dem brutalt ned. Inne danser tante Margit videre.

Da forfatteren Sacha Batthyany begynner å nøste opp i sin ungarske, aristokratiske families liv kommer rystende ting frem.  Bestemorens dagbok, samtaler med faren og søking i arkiver, fører forfatteren både til Sibir og til Argentina på leting etter spor etter sin familie, gjerningene de har vært involvert i og skjebnene de fikk. Når Ungarn blir invadert av tyskerne i 1944 blir hjemmet inntatt. Etter krigen mister familien alle sine privilegier. Bestemoren er fylt av anger på grunn av hendelser som hun kanskje kunne ha avverget og bestefaren sliter etter 15 år i Gulag. Forfatterens hovedanliggende er hvordan hendelser i fortiden påvirker oss i dag.  Reagerer vi som vi gjør på grunn av at vi er vokst opp i akkurat vår familie med dens spesielle bakgrunn? Sacha Batthyany reflekter over om ikke også han, i likhet med de aller fleste andre, ville vært tilskuer uten å foreta seg noe for å redde noen.

Det er en veldig interessant bok som gir leseren atskillig å tenke på. Den er velskrevet og oppleves som veldig ærlig. Kan varmt anbefales.

Skrevet av Marianne Falck

Translate »
Click to listen highlighted text!