Her presenteres et utvalg bøker om jenter, kropp og identitet, om kjønn, mensen og feminisme.

Agnes Ravatn, m.fl. – Mensen (2016)

«Hva er det halve klodens befolkning opplever, men som vi nesten aldri snakker om?». I denne første norske boka om mensen presenteres 22 ulike og personlige bidrag, fra noveller til sakprosa, fotografier til brev, dikt til tegneserier, skrevet av forfattere, bloggere, musikere og samfunnsdebattanter.

Mensen er en åpen og tilgjengelig fagbok om – ja, mensen. Gjennom personlige og ærlige tekstbidrag, tegneserier, bildeserier, dikt og andre uttrykksformer, forteller 22 stemmer om et tema som lenge har vært vanskelig å snakke om.

Med denne fagboken, og andre samtidige bidrag, om mensen, kropp og kvinner, engasjeres leseren også i feministiske ideer og spørsmål. Mensen er en spennende, interessant og tiltalende bok, som anbefales på det varmeste.

Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus – Megzilla (2015)

Megzilla er en bildebok for ungdom. Boken handler om Ingeborg, som er i en alder hvor kropp, oppmerksomhet og tanker er i endring. Ved bruk av sterke og kontrasterende farger, som rødt, blått og sort, og uredde formuleringer, formidles Ingeborgs humør og tanker.

«Så nei takk, jeg vil ikke ha mensen. Føkkings jente! Føkkings dritt-kropp!».

Megzilla er delt inn i 10 kapitler, som tar for seg forskjellige faser i hovedpersonens liv – forelskelse, forandring og forvirring, men også sinne, sjalusi og sex. Sitatet over er hentet fra kapittel 3, som dreier rundt menstruasjon. Andre kapitler handler om kroppen i forandring, hvordan Ingeborgs forhold til sine foreldre endres og om forelskelsen i en gutt.

Megzilla kan leses både som en sammenhengende historie, eller som ti korte historier, i ett og ett kapittel.

Clara Henry – Ja, jeg har mensen, hva så? (2017)

Clara Henry er en kjent samfunnsdebattant fra Sverige. Hun er Youtuber og lager vlogger. Blant annet har hun en egen podkast om menstruasjon, som heter «Tampodden».

I boken Ja, jeg har mensen, hva så? skriver hun om personlige erfaringer med menstruasjon, om hva mens er og om mensens historie. Henry skriver også interessant om felles oppfatninger om mens, som skam, sexisme og feminisme.

Ja, jeg har mensen, hva så? er en forseggjort, informativ og morsom inngang til menstruasjon. Boken kan leses av de som ikke har fått mensen enda, av de som har menstruert i lengre tid, og av gutter og menn, som aldri kommer til å menstruere, men som likevel kan og bør lese om mensen.

For flere bøker om jenter, kropp og identitet og feministiske ideer, se forfatterne og bøkene, under.

Amina Bile – Skamløs (2017)

Sassa Buregren – Feminisme pågår (2011)

Marta Breen, Skamløs, SKAM.

Translate »
Click to listen highlighted text!