Meg eier ingen

Åsa Linderborg

Han er en alkoholisert fabrikkarbeider, men gjør alt han kan til beste for sin datter. Hun blir satt av utenfor barnehagen tidlig om morgenen for å vente på de ansatte og bli sluppet inn av vaskedamen.

Åsa vokser opp sammen med sin far, etter at hennes mor forlater dem tidlig. Sammen må de klare seg i hverdagen. Gjennom den voksne Åsas øyne får leseren innblikk i et Sverige på 70-tallet, hvor oppvekst, alkohol og klassetilhørighet er sentrale tema.

I Meg eier ingen skildres en annerledes og vanskelig barndom, men som like fullt er spekket av kjærlighet, omtanke og varme. En skjør og intim fortelling om savn og lengsel, og skam og kjærlighet.

Reserver boken her.

 

Eg kan ikkje sove no

Stein Erik Lunde og Øyvind Torseter

I gresk mytologi var Thanatos og Hypnos tvillingbrødre, og sønner av Nyx. Disse tre skikkelsene var personifiseringer av henholdsvis død, søvn og natt. Lik det tette båndet mellom nattens sønner i den greske mytologien, tematiseres døden og søvnen tett også i Stein Erik Lunde og Øyvind Torseters bildebok Eg kan ikkje sove no.

Eg kan ikkje sove no er en bildebok om en far og hans sønn, og deres felles sorg etter tapet av mor. Boken fungerer som en eksistensiell fortelling om liv og død, men har også trekk fra den klassiske god natt-fortellingen, om barnet som søker trygghet før det kan sovne for natten.

Funksjonen som god natt-fortelling og sorghistorie flettes sammen ved far og sønns bearbeidelse av følelsene som mors død har etterlatt. Gjennom denne bearbeidelsen får barnekarakteren, og kanskje også barneleseren, en klarere forståelse av forskjellene mellom død og søvn. Dette kommer til uttrykk i bokens trygge og varme avslutning;

«Eg kan ikkje sove no. Det går nok bra, seier pappa. Sikkert? seier eg. Heilt sikkert, seier pappa».

Reserver boken her.

 

Lille Gruffalo

Julia Donaldson og Axel Scheffler

«En Gruffalo,» sa Gruffalo en dag til ungen sin, «går aldri mer i den store skogen inn!» «Hvorfor det?» spurte ungen. «Den saken er grei: For den Store Stygge Musa vil spise deg.».

Lille Gruffalo går med dette utgangspunktet ut i skogen, uredd og oppdagerlysten, for å gjenoppleve farens store, skrekkinngytende møte. Hun opplever spenning, skuffelser og overraskelser, noe Schefflers illustrasjoner formidler på en overbevisende måte til leseren.

Denne oppfølgeren til den moderne klassikeren Gruffalo, er en spennende og annerledes god natt-historie. Virkemidler som gjentakelse, gjenkjennelse og humor bidrar til å drive historien framover, før den avsluttes på overraskende vis, og leder barnet trygt og sikkert til sengs.

 

Disse bøkene ble formidlet på «pappatreff» 5/10-17.

Translate »
Click to listen highlighted text!