Line Renslebråten – Dyrene som forsvant (2017)

En ny, norsk fagbok om utrydningstruede dyr. Dyrene som forsvant presenterer over doble oppslag 29 utrydda dyrearter i et gjennomarbeidet og leservennlig verk. Bakerst i boka er det også en omfattende kildeliste, fakta om dyrearter som er utrydningstrua i dag og hva leseren kan gjøre for å bevare miljøet og nålevende, trua arter.

Dobbeltoppslagene i boka følger oppbygningen med en todelt tekst, hvor første del er en lengre historie om en utdødd dyreart, før det presenteres noen faktasetninger om arten. Fargerike og forseggjorte illustrasjoner og bilder omkranser teksten, noe som gjør dyret levende for leseren.

Et eksempel er arten Raphus cucullatus (lat.), dronten, en fugl fra Mauritius, som ble utryddet etter at sjømenn tok i bruk øya som stoppested på lengre handelsruter på 1500-tallet. Dronten hadde ingen naturlige fiender, og bare 100 år etter møtet med europeeiske handelsmenn og dyr, døde det siste gjenlevende eksemplaret av fuglen. Dronten figurerte i Lewis Carrols Alice i Eventyrland (1865) som en av flere karakterer Alice møter i sine reiser i underlandet.

En engasjerende og lærerik fagbok om utrydningstrua dyr. Dyrene som forsvant kan leses fra perm til perm, som oppslagsverk, eller som nedslagsbok. En ny, norsk, faglitterær anbefaling! 

 

 

Lizzy Stewart – Det er en tiger i hagen (2017)

En varm og vakker bildebok om fantasiens kraft og om lekens magiske overbevisning.

Det er en tiger i hagen handler om en jente som kjeder seg på besøk hos bestemoren. Bestemoren forteller om den gangen hun så en tiger i hagen, noe som leder jenta på oppdagelsesferd i bestemors hage. Her møter hun kjempeøyenstikkere, kjøttetende planter, en isbjørn og til slutt en tiger.

Boken er en hyllest til lek og fantasi, noe som kommer til utrykk i vakre, naivistiske illustrasjoner. Likesom i boken Mats og Emil graver et hull, inviteres leseren med på en tidløs barnelek, som lesere i alle aldre alltid vil kjenne seg igjen i. Det er en tiger i hagen er en fornøyelig og inspirerende leseopplevelse, som anbefales på det sterkeste. 

 

Neil Gaiman og Divya Srinivasan – Cinnamon (2017)

Cinnamon er et nyskrevet eventyr fra Neil Gaiman og Divya Srinivasan (ill.). Samspillet mennesker imellom, mellom mennesket og natur, og mellom mennesker og dyr er sentralt i denne fantastiske fortellingen om en blind prinsesse og hennes oppdagelse av egne følelser og sitt forhold til de mennesker og den verden hun omgis av. Hvordan kan oppdagelsen av lyder, lukter, følelser og sansing gi livet mening? Cinnamon bygger på kjente virkemidler fra tradisjonelle eventyr; en prinsesse, en kongelig utfordring og en uventet helt. En overraskende og vakker bildebok som like gjerne appellerer til ungdomslesere og voksne, som barnelesere.

 

 

Nicola Davies og Emily Sutton – Liv (2017)

Et overflødighetshorn av en bildebok, som presenterer et utall arter dyr, planter og andre levende vesener. Liv. Artsmangfoldet på jorda gjør et redelig forsøk på å presentere, ja, artsmangfoldet på jorda.

Gjennom korte og smarte verbaltekstlige utsagn og overveldende illustrasjoner formidler boken det mangfoldet liv som omgir oss, fra sommerfugler og elefanter til eiketrær og havtang. Liv formidler et artsmangfold på en måte som er interessant og spennende, slike faktorer som gjør at mennesker ønsker å dra på safarireiser og oppdagelsesferier, samtidig som boken formidler naturen som noe skjørt og vart. Bildeboken har et advarende miljøperspektiv som forteller leseren at hele artsmangfoldet er truet hvis ikke menneskelig adferd endres; «Vi har lært at alt levende er avhengig av hverandre i et stort, vakkert, mangfoldig mønster. Problemet er; over hele verden, at vi mennesker ødelegger deler av mønsteret…».

Bokens advarsler til tross; den formidler ikke et pessimistisk livssyn, men heller et livsbejaende, feirende syn på mennesket i naturen, og naturen i mennesket. Liv. Artsmangfoldet på jorda er en eksplosjon av en fagbok og en overveldende leseopplevelse.

Translate »
Click to listen highlighted text!