I dag er det 1. søndag i advent og du får her en bokanbefaling fra Sandnes bibliotek:

Svar på brev frå Helga av Bergsveinn Birgisson

En gammel bonde, Bjarne, svarer på et brev han fikk av sin elskede Helga for mange, mange år siden. Hun som reiste inn til byen, og ville ha ham med, mens han ble igjen på landet for å drive med sauer slik han og mange generasjoner før ham har gjort. Boken inneholder to kjærlighetshistorier. Kjærligheten til Helga og kjærligheten til den tradisjonelle bondekulturen og naturen; den ene umuliggjør den andre.

Helga er kona på nabogården, gift med Hallgrim som er mye borte fra gården for å temme hester. Bjarne selv er gift med Unn. Bjarne hjelper ofte Helga når Hallgrim er borte, og på et tidspunkt innleder Bjarne og Helga et forhold som varer omtrent et år, det året Bjarne kaller “paringstida i livet mitt”. Til slutt skiller Helga seg fra Hallgrim, flytter inn til Reykjavik og vil ha med Bjarne. Han ofrer kjærligheten til Helga for å bli på gården, vil ikke reise til byen til det moderne. “Fara bort frå bygda, der forfedrane mine hadde bygt og butt i tusen år? Og så arbeida i ein by, der ingen nokon gong såg resultatet av det hendene hans hadde gjort, men var leigekar og træl for andre?”

Bjarne beskriver landskapet, havet, sauene på en måte som får meg til å lengte etter den islandske naturen (som jeg aldri har sett og aldri trodde jeg skulle få noen form for lengsel til). Han ser også Helga i naturen rundt seg, og han ser naturen i kroppen til Helga.

Det er en langsom historie, og oversettelsen er på “gammaldags” nynorsk, noe som kler Bjarne. Men enkelte begreper kan være vanskelige å forstå, og jeg måtte stoppe opp og fundere litt over ord og begrep innimellom. Det gjorde imidlertid ikke noen skade for lesingen, historien passer til å leses langsomt.

Det er en nydelig fortelling, om kjærligheten til en kvinne og til naturen, og en historie om islandsk bondekultur. Konflikten står mellom land og by, mellom tradisjon og modernitet, mellom gården og Helga. Det er etter de flestes målestokk et langt brev, men som bok er den kort, og bør nytes langsomt.

 

Translate »
Click to listen highlighted text!