Bokgauken - Sandnes biblioteks blogg

Nye fagbøker for barn og unge

What I See
av Brooklyn Beckham

What I See er en fotobok av Brooklyn Beckham. I What I See presenteres et fotoprosjekt, hvor Beckham gjennom flere kapitler lar bildene fortelle en historie. Boken er et spennende og interessant innblikk i Brooklyn og kjendisfamiliens liv. Intime familiebilder av David og Victoria Beckham og Brooklyns søsken flettes sammen med fotografier og glimt fra hverdagen til en av verdens mest kjente ungdommer. Lån boken her.

 

Nikolai Astrup si magiske verd
(red. Inger Schjoldager)

På KODE kunstmuseum i Bergen står utstillingen «Nikolai Astrup – Ut av skyggen» (3/3-17 – 31/12-19). Utstillingen presenterer «Astrups mange skiftende stemninger og ulike skildringer av mennesker i nærkontakt med naturen». Kunst- og aktivitetsboken Nikolai Astrup si magiske verd: biletbok for små og store er ment som et første møte med Astrups bilder. Her er i underkant av femti Astrup-verk satt sammen med fotografier, tekst og illustrasjoner. Lån, les og lek – reserver boken her.

 

Barnas bok om dyrespor
Vesla Vetlesen

«Norsk natur kryr av ville dyr som ikke er så lette å få øye på. Kommer det mennesker, løper de gjerne av gårde og gjemmer seg. Heldigvis for oss setter de spor overalt, med føtter, tenner, horn – og bæsj, så klart» (fra forlagskatalogen). I Barnas bok om dyrespor presenteres et utvalg spor og kjennetegn for flere av skogens mest kjente dyr. Her kan du lære om dyrespor for spesifikke arter og hvordan du kan gjenkjenne disse i naturen. Lån boken her, og skynd deg ut i skog og mark for å lete etter dyr og dyrespor!

 

Bøker om barn og fedre

Meg eier ingen (skjønnlitterær roman for voksne)

Åsa Linderborg

Han er en alkoholisert fabrikkarbeider, men gjør alt han kan til beste for sin datter. Hun blir satt av utenfor barnehagen tidlig om morgenen for å vente på de ansatte og bli sluppet inn av vaskedamen.

Åsa vokser opp sammen med sin far, etter at hennes mor forlater dem tidlig. Sammen må de klare seg i hverdagen. Gjennom den voksne Åsas øyne får leseren innblikk i et Sverige på 70-tallet, hvor oppvekst, alkohol og klassetilhørighet er sentrale tema.

I Meg eier ingen skildres en annerledes og vanskelig barndom, men som like fullt er spekket av kjærlighet, omtanke og varme. En skjør og intim fortelling om savn og lengsel, og skam og kjærlighet.

 

Eg kan ikkje sove no (bildebok for barn)

Stein Erik Lunde og Øyvind Torseter

I gresk mytologi var Thanatos og Hypnos tvillingbrødre, og sønner av Nyx. Disse tre skikkelsene var personifiseringer av henholdsvis død, søvn og natt. Lik det tette båndet mellom nattens sønner i den greske mytologien, tematiseres døden og søvnen tett også i Stein Erik Lunde og Øyvind Torseters bildebok Eg kan ikkje sove no.

Eg kan ikkje sove no er en bildebok om en far og hans sønn, og deres felles sorg etter tapet av mor. Boken fungerer slik de tradisjonelle god natt-historiene gjør, ved at barnekarakteren søker trygghet før det kan sovne for natten.

Funksjonen som god natt-fortelling og sorghistorie flettes sammen ved far og sønns bearbeidelse av følelsene som mors død har etterlatt. Gjennom denne bearbeidelsen får barnekarakteren, og kanskje også barneleseren, en klarere forståelse av forskjellene mellom død og søvn. Dette kommer til uttrykk i bokens trygge og varme avslutning;

«Eg kan ikkje sove no. Det går nok bra, seier pappa. Sikkert? seier eg. Heilt sikkert, seier pappa».

 

Lille Gruffalo (pekebok for småbarn, kartongformat)

Julia Donaldson og Axel Scheffler

«En Gruffalo,» sa Gruffalo en dag til ungen sin, «går aldri mer i den store skogen inn!» «Hvorfor det?» spurte ungen. «Den saken er grei: For den Store Stygge Musa vil spise deg.».

Lille Gruffalo går med dette utgangspunktet ut i skogen, uredd og oppdagerlysten, for å gjenoppleve farens store, skrekkinngytende møte. Hun opplever spenning, skuffelser og overraskelser, noe Schefflers illustrasjoner formidler på en overbevisende måte til leseren.

Denne oppfølgeren til den moderne klassikeren Gruffalo, er en spennende og annerledes god natt-historie. Virkemidler som gjentakelse, gjenkjennelse og humor bidrar til å drive historien framover, før den avsluttes på overraskende vis, og leder barnet trygt og sikkert til sengs.

Disse bøkene ble formidlet på «pappatreff» 5/10-17.
Lån bøkene på våre hjemmesider; Meg eier ingenEg kan ikkje sove no og Lille Gruffalo.

Skriv genialt!

Sandnes bibliotek har i dag hatt besøk av Steffen Sørum og Eldrid Johansen, forfatterne bak skriveboka Skriv genialt! : den fullstendig rå skriveboka for kommende stjerneforfattere. De ga tilhørerne gode grunner til å lære seg å skrive godt, skrivetips og morsomme anekdoter om spenningsoppbygning, og mye mer.

100 lærevillige elever fra skoler i Sandnes var tilhørere og kom med gode forslag til fortellinger som forfatterne kunne bygge videre på.

Vi på Sandnes bibliotek takker forfattere og tilhørere for et morsomt, interessant og lærerikt arrangement.

Velkommen tilbake!

Lån eller reserver boka, her.

Bokanbefaling: Martín Caparrós – Sult

Sult - omslag

 

Gjennom å spise gir man kroppen næring. Gjør man ikke det, sender kroppen signaler om at noe er feil. På folkemunne heter det at man er sulten. Løsningen på problemet – i hvert fall i nordiske land – er like banal og enkel som denne omtalens første setning. Imidlertid gjelder det stikk motsatte for millioner av mennesker i India, Niger eller Bangladesh. Det er dette fjorårets mest dystre bok handler om. les mer…

Translate »
Click to listen highlighted text!