Bokgauken - Sandnes biblioteks blogg

Bøker om jenter, kropp og identitet

Her presenteres et utvalg bøker om jenter, kropp og identitet, om kjønn, mensen og feminisme.

 

Agnes Ravatn, m.fl. – Mensen (2016)

«Hva er det halve klodens befolkning opplever, men som vi nesten aldri snakker om?». I denne første norske boka om mensen presenteres 22 ulike og personlige bidrag, fra noveller til sakprosa, fotografier til brev, dikt til tegneserier, skrevet av forfattere, bloggere, musikere og samfunnsdebattanter.

Mensen er en åpen og tilgjengelig fagbok om – ja, mensen. Gjennom personlige og ærlige tekstbidrag, tegneserier, bildeserier, dikt og andre uttrykksformer, forteller 22 stemmer om et tema som lenge har vært vanskelig å snakke om.

Med denne fagboken, og andre samtidige bidrag, om mensen, kropp og kvinner, engasjeres leseren også i feministiske ideer og spørsmål. Mensen er en spennende, interessant og tiltalende bok, som anbefales på det varmeste.

Reserver boken her.

Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus – Megzilla (2015)

Megzilla er en bildebok for ungdom. Boken handler om Ingeborg, som er i en alder hvor kropp, oppmerksomhet og tanker er i endring. Ved bruk av sterke og kontrasterende farger, som rødt, blått og sort, og uredde formuleringer, formidles Ingeborgs humør og tanker.

«Så nei takk, jeg vil ikke ha mensen. Føkkings jente! Føkkings dritt-kropp!».

Megzilla er delt inn i 10 kapitler, som tar for seg forskjellige faser i hovedpersonens liv – forelskelse, forandring og forvirring, men også sinne, sjalusi og sex. Sitatet over er hentet fra kapittel 3, som dreier rundt menstruasjon. Andre kapitler handler om kroppen i forandring, hvordan Ingeborgs forhold til sine foreldre endres og om forelskelsen i en gutt.

Megzilla kan leses både som en sammenhengende historie, eller som ti korte historier i ett og ett kapittel.

Reserver boken her.

Clara Henry – Ja, jeg har mensen, hva så? (2017)

Clara Henry er en kjent samfunnsdebattant fra Sverige. Hun er Youtuber og lager vlogger. Blant annet har hun en egen podkast om menstruasjon, som heter «Tampodden».

I boken Ja, jeg har mensen, hva så? skriver hun om personlige erfaringer med menstruasjon, om hva mens er og om mensens historie. Henry skriver også interessant om felles oppfatninger om mens, som skam, sexisme og feminisme.

Ja, jeg har mensen, hva så? er en forseggjort, informativ og morsom inngang til menstruasjon. Boken kan leses av de som ikke har fått mensen enda, av de som har menstruert i lengre tid, og av gutter og menn, som aldri kommer til å menstruere, men som likevel kan og bør lese om mensen.

Reserver boken her.

 

For flere bøker om jenter, kropp og identitet og feministiske ideer, se forfatterne og bøkene, under.

Amina Bile – Skamløs (2017)

Marta Breen

Sassa Buregren – Feminisme pågår (2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marta Breen, Skamløs, SKAM.

Bøker for 8. klassinger

8. trinn på Øygard ungdomsskole har vært på klassebesøk på Sandnes bibliotek denne uken. Elevene har nylig startet på et leseprosjekt, og besøkte biblioteket for inspirasjon og lesetips. Elevene viste stor interesse for litteraturen, men lot seg også friste av bibliotekets andre tilbud, som bordtennis og Playstation 4.

Vi ønsker velkommen tilbake for å spille, gjøre lekser eller låne nye bøker!

Under er listet noen av bøkene som elevene lånte.

Anna Ahlund – Bare du (2017)
Lene Ask – Du (2016)
Rune Belsvik – Tjuven (2008)
Lars Fiske – Automobilfabrikken Fiske (2015)
Øyvind Holen – Tegneserienes historie (2015)
Bjørn Ingvaldsen – Far din (2016)
Mari Kanstad Johnsen – Jeg rømmer (2016)
Synne Lea – Leo og Mei (2012)
Inger Marie Kjølstadmyr & Øyvind Torseter – Fuglefrakken (2016)
Anders N. Kvammen – Ungdomsskolen (2016)
Rune Markhus – En skrue løs (2016)
Sigbjørn Mostue – I morgen er alt mørkt (2014)
Ida Eva Neverdahl – Gelé (2016)
Sofia Nordin – Nå skjer det (2017)
Agnes Ravatn, m.fl. – Mensen (2016)
Gudrun Skretting – Anton og andre flokkdyr (2017)
Arne Svingen – Sangen om en brukket nese (2012)
Jakob Wegelius – Legenden om Sally Jones (2009)
Jakob Wegelius – Morderens ape (2016)

 

Bøker om barn og fedre II

Hjertestart

Arild Andersen

Kjetil og adoptivsønnen Daniel sliter med å få hverdagen til å fungere etter mors død.

Kristoffer Joner spiller rollen som en alenefar i denne såre filmen om savn, skam, tap og slektskap. Kristoffer Bech gjør også en sterk prestasjon i rollen som sønnen Daniel.

Hjertestart er en ordentlig hjertevarmer, og viser at troen på nye sjanser, på en ny start, er av stor betydning i et forhold – både i relasjoner mellom voksne, eller som i tilfellet Hjertestart, i forholdet mellom en far og hans sønn.

Reserver filmen her.

 

Annas himmel

Stian Hole

Anna vil ikke være med pappa denne morgenen. Pappa er trist og lei, og Anna vil leke. Hun inviterer han med på en reise gjennom fantasi og lek. Sammen drar de til en fantasiverden, en himmel, hvor flyvefisken viser vei til der de usynlige bor.

Anna savner mamma, og pappa er lei. Sammen søker de forsoning og trøst i Annas himmel.

Stian Hole tegner opp et storslått univers, med et mylder av karakterer og et fantastisk miljø. Annas himmel er en bildebok som kan leses som en eventyr- og oppdagelsesbok, som en inngang til døden og savnet, men mest er den en hyllest til livet, leken og fantasien.

Reserver boken her

 

Bang!

Stina Wirsen

Pekebokserie for de minste. Handler om fem små barn som utforsker verden rundt seg. I denne boken utforskes lyder, og leseren inviteres til å være med å lage lyder med hendene, føttene, munnen og stemmen.

Serien på seks bøker har skapt en voldsom debatt i Sverige. Bøkene er nå fjernet fra bibliotek i Sverige og gis ikke lenger ut fra forlagene. Bøkene ble anklagd for å være rasesterotypiske. Forfatteren selv avviste at dette var intensjonen, men har likevel bedt forlaget om å slutte å selge bøkene, og kommer ikke til å skrive flere bøker i serien.

Pekebøkene passer fint for de minste barna, men viser også hvor stor debatt og hvor mye engasjement barnelitteraturen kan skape hos voksne. Bøkene er ikke sensurert i Norge.

Reserver boken her.

 

Disse bøkene ble formidlet på pappatreff 5/11-17.

Bildebøker med jungelforsider

Line Renslebråten – Dyrene som forsvant (2017)

En ny, norsk fagbok om utrydningstruede dyr. Dyrene som forsvant presenterer over doble oppslag 29 utrydda dyrearter i et gjennomarbeidet og leservennlig verk. Bakerst i boka er det også en omfattende kildeliste, fakta om dyrearter som er utrydningstrua i dag og hva leseren kan gjøre for å bevare miljøet og nålevende, trua arter.

Dobbeltoppslagene i boka følger oppbygningen med en todelt tekst, hvor første del er en lengre historie om en utdødd dyreart, før det presenteres noen faktasetninger om arten. Fargerike og forseggjorte illustrasjoner og bilder omkranser teksten, noe som gjør dyret levende for leseren.

Et eksempel er arten Raphus cucullatus (lat.), dronten, en fugl fra Mauritius, som ble utryddet etter at sjømenn tok i bruk øya som stoppested på lengre handelsruter på 1500-tallet. Dronten hadde ingen naturlige fiender, og bare 100 år etter møtet med europeeiske handelsmenn og dyr, døde det siste gjenlevende eksemplaret av fuglen. Dronten figurerte i Lewis Carrols Alice i Eventyrland (1865) som en av flere karakterer Alice møter i sine reiser i underlandet.

En engasjerende og lærerik fagbok om utrydningstrua dyr. Dyrene som forsvant kan leses fra perm til perm, som oppslagsverk, eller som nedslagsbok. En ny, norsk, faglitterær anbefaling! Reserver boken her.

 

 

Lizzy Stewart – Det er en tiger i hagen (2017)

En varm og vakker bildebok om fantasiens kraft og om lekens magiske overbevisning.

Det er en tiger i hagen handler om en jente som kjeder seg på besøk hos bestemoren. Bestemoren forteller om den gangen hun så en tiger i hagen, noe som leder jenta på oppdagelsesferd i bestemors hage. Her møter hun kjempeøyenstikkere, kjøttetende planter, en isbjørn og til slutt en tiger.

Boken er en hyllest til lek og fantasi, noe som kommer til utrykk i vakre, naivistiske illustrasjoner. Likesom i boken Mats og Emil graver et hull, inviteres leseren med på en tidløs barnelek, som lesere i alle aldre alltid vil kjenne seg igjen i. Det er en tiger i hagen er en fornøyelig og inspirerende leseopplevelse, som anbefales på det sterkeste. Reserver boken her.

 

Neil Gaiman og Divya Srinivasan – Cinnamon (2017)

Cinnamon er et nyskrevet eventyr fra Neil Gaiman og Divya Srinivasan (ill.). Samspillet mennesker imellom, mellom mennesket og natur, og mellom mennesker og dyr er sentralt i denne fantastiske fortellingen om en blind prinsesse og hennes oppdagelse av egne følelser og sitt forhold til de mennesker og den verden hun omgis av. Hvordan kan oppdagelsen av lyder, lukter, følelser og sansing gi livet mening? Cinnamon bygger på kjente virkemidler fra tradisjonelle eventyr; en prinsesse, en kongelig utfordring og en uventet helt. En overraskende og vakker bildebok som like gjerne appellerer til ungdomslesere og voksne, som barnelesere.
Reserver boken her.

 

 

Nicola Davies og Emily Sutton – Liv (2017)

Et overflødighetshorn av en bildebok, som presenterer et utall arter dyr, planter og andre levende vesener. Liv. Artsmangfoldet på jorda gjør et redelig forsøk på å presentere, ja, artsmangfoldet på jorda.

Gjennom korte og smarte verbaltekstlige utsagn og overveldende illustrasjoner formidler boken det mangfoldet liv som omgir oss, fra sommerfugler og elefanter til eiketrær og havtang. Liv formidler et artsmangfold på en måte som er interessant og spennende, slike faktorer som gjør at mennesker ønsker å dra på safarireiser og oppdagelsesferier, samtidig som boken formidler naturen som noe skjørt og vart. Bildeboken har et advarende miljøperspektiv som forteller leseren at hele artsmangfoldet er truet hvis ikke menneskelig adferd endres; «Vi har lært at alt levende er avhengig av hverandre i et stort, vakkert, mangfoldig mønster. Problemet er; over hele verden, at vi mennesker ødelegger deler av mønsteret…».

Bokens advarsler til tross; den formidler ikke et pessimistisk livssyn, men heller et livsbejaende, feirende syn på mennesket i naturen, og naturen i mennesket. Liv. Artsmangfoldet på jorda er en eksplosjon av en fagbok og en overveldende leseopplevelse. Reserver boken her.

Nye fagbøker for barn og unge

What I See
av Brooklyn Beckham

What I See er en fotobok av Brooklyn Beckham. I What I See presenteres et fotoprosjekt, hvor Beckham gjennom flere kapitler lar bildene fortelle en historie. Boken er et spennende og interessant innblikk i Brooklyn og kjendisfamiliens liv. Intime familiebilder av David og Victoria Beckham og Brooklyns søsken flettes sammen med fotografier og glimt fra hverdagen til en av verdens mest kjente ungdommer. Lån boken her.

 

Nikolai Astrup si magiske verd
(red. Inger Schjoldager)

På KODE kunstmuseum i Bergen står utstillingen «Nikolai Astrup – Ut av skyggen» (3/3-17 – 31/12-19). Utstillingen presenterer «Astrups mange skiftende stemninger og ulike skildringer av mennesker i nærkontakt med naturen». Kunst- og aktivitetsboken Nikolai Astrup si magiske verd: biletbok for små og store er ment som et første møte med Astrups bilder. Her er i underkant av femti Astrup-verk satt sammen med fotografier, tekst og illustrasjoner. Lån, les og lek – reserver boken her.

 

Barnas bok om dyrespor
Vesla Vetlesen

«Norsk natur kryr av ville dyr som ikke er så lette å få øye på. Kommer det mennesker, løper de gjerne av gårde og gjemmer seg. Heldigvis for oss setter de spor overalt, med føtter, tenner, horn – og bæsj, så klart» (fra forlagskatalogen). I Barnas bok om dyrespor presenteres et utvalg spor og kjennetegn for flere av skogens mest kjente dyr. Her kan du lære om dyrespor for spesifikke arter og hvordan du kan gjenkjenne disse i naturen. Lån boken her, og skynd deg ut i skog og mark for å lete etter dyr og dyrespor!

 

Translate »
Click to listen highlighted text!